Scurt Istoric

Istorie Decembrie 1, 2014

Parohia Ungheni a luat ființă odată cu ridicarea bisericii de aici, în anul 1954. Inițiativa a aparținut familiei preotului Vasile Sburlea, trecut la Domnul, și s-a realizat prin efortul comun al credincioșilor din sat, care și-au dorit propria lor biserică. Aceștia au venit de peste apa Moldovei, din ținutul Sucevei, și s-au împământenit în aceste locuri, punct de rascruce între trei județe: Neamț, Suceava și Iași.

Biserica are un istoric interesant, in sensul că, a fost cumparată de la credincioșii parohiei invecinate Oglinzi, a fost dazasamblată, transportată cu ajutorul carelor trase de boi, și ridicată pe locul unde se afla astăzi.

De-a lungul timpului s-au realizat mai multe lucrari de renovare si de înfrumusețare, precum pictura în ulei. În timpul păstoririi pr. Cristian Popa, s-a înlocuit acoperișul bisericii, s-a mărit casa socială, a fost construit un nou camin pentru centrală si o magazie pentru lemne și s-a înlocuit tamplăria bisericii. De asemenea, au fost efectuate lucrări de consolidare a fundației.

Forma bisericii este de cruce treflată, peretii sunt acoperiți cu draniță de lemn, iar acoperișul este din tabla zincată.In partea de miazănoapte a bisericii se afla clopotnița de formă dreptunghiulară, având aceleași caracteristici de construcție ca și biserica.

Citește alte articole despre: istoric